Gyuto

Tento tvar nože zvládne téměř všechny úkoly v kuchyni - od přípravy masa až po krájení všech druhů zeleniny. Na první pohled se podobá evropskému šéfkuchařskému noži, ale rozdíly v designu jsou značné. Především je nůž Gyuto tenčí, takže snadno prochází krájenými potravinami. Je vyroben z kvalitnější oceli, díky níž si déle udrží požadovanou ostrost, a zároveň je lehčí než jeho západní bratranci, což zmenšuje únavu při práci s ním.

Tvrdost oceli způsobuje, že je křehká a náchylná k odštípnutí, když krájíme např. mražené potraviny. Proto s ní doporučujeme krájet pouze potraviny, do kterých se sami se zdravými zuby dokážete zakousnout. :)

Tento typ nože se vyrábí v různých verzích, tvarech a rukojetích. Standardní Gyuto má rukojeť z přírodního dřeva. Jeho jádro by mělo být z co nejkvalitnější oceli, která je obalena další měkčí ocelí, jež ji chrání před korozí, činí konstrukci pružnější a umožňuje mnohem snadnější zeštíhlení, aby se obnovila její původní schopnost procházet řezanými potravinami. V našem obchodě jsou k dostání také evropské typy Gyuto, které jsou velmi podobné evropským šéfkuchařským nožům a snaží se spojit oba světy. Rukojeti tradičních Gyuto se dělí na kulaté, osmihranné, nebo kulaté s bočním výstupkem po boku rukojeti (označuje se jako tvar D). Všechny výše uvedené se obvykle směrem k čepeli nože zužují.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5