Petty

Ne všechno lze pohodlně udělat šéfkuchařským nožem. Obvykle se jeho velikost (21-24 cm) hodí pro dělení potravin na větší kousky, nebude ale vhodný pro jemnější úkoly, které vyžadují větší přesnost. V dobře naplánované sadě kuchyňských nožů nesmí chybět podpora pro Gyuto - obvykle tuto roli přebírá univerzální nůž Petty. Většinou nepřesahuje 15 cm délku čepele, pro mnoho lidí optimální délkou je 13,5 cm. Úzká čepel umožňuje snadné manévrování a přesné řezy, např. při zpracování ovoce nebo zeleniny. Loupání a krájení pomerančů, odstraňování semínek z jablek nebo vykrajování nežádoucích části ovoce nebo zeleniny nebudou pro nůž Petty žádným problémem.


Rozlišujeme 3 hlavní tvary čepelí: zahnutá jako dráp s konkávním ostřím, která se dobře hodí k loupání, rovná, pod úhlem k rukojeti, která se hodí k porcování díky tomu, že ostří je celé v kontaktu s řeznou plochou a špička se obloukovitě zvedá, velmi všestranná, menší verze nože Gyuto. Vzhledem k oblíbenosti tohoto tvaru je trh nasycen modely s různými druhy ocelí, různých výrobců, kovářů a cen. Každý si dokáže najít ten správný Petty pro sebe.
  • 1
  • 2