Usuba

Usuba je jedním ze 3 nožů, bez nichž se tradiční japonská kuchyně washoku neobejde. Usuba doslova znamená “tenké ostří”. Její tvar umožňuje krájet zeleninu mimořádně vznešeným a jemným způsobem, což výrazně ovlivňuje její chuť. Bez tohoto nože by nebylo možné připravit katsuramuki, což je efektní krájení ředkvičky nebo jiné zeleniny na průhledný plát. Usuba je poměrně vysoký nůž, který je obvykle jednostranně broušený, jádro je obvykle vyrobeno z tvrdé uhlíkové oceli obalené jinou, měkčí ocelí. Rukojeť tohoto nože je vyrobena ze dřeva a kroužek kakumaki je vyroben z buvolí kosti nebo plastu.

Je třeba zmínit, že nůž je vyroben z uhlíkové oceli, což znamená, že je třeba jej během používání otírat, aby se zabránilo oxidačním reakcím, zejména při krájení kyselého ovoce a kvašené zeleniny. Usuba je velmi specializovaný nůž, a nebude se hodít jako univerzální nůž. Nejčastěji používaná délka je 21 nebo 24 cm. Vyrábí se ve dvou provedeních. Styl Kansai se vyznačuje tím, že hřbet nože se obloukovitě stáčí ke špičce, což umožňuje velmi přesné řezy. Usuba ve stylu Kanto je zakončen rovným hřbetem. V obou případech je ostří nože zcela rovné, což umožňuje řezat potraviny bez nutnosti pohybu sem a tam. Na trhu jsou k dispozici nože tohoto typu, které jsou broušené z obou stran a budou ideální náhradou Santoku.