Honesuki
Pro žádného kuchaře nebude překvapením, že příprava pokrmů představuje velmi širokou škálu úkolů. Specifická charakteristika některých z nich vyžaduje výběr správného nástroje. Pro vykosťování, tj. oddělování masa od kostí a porcování menších zvířat, je ideální nůž Honesuki. Je to charakteristický nůž pocházející z Japonska. Čepel je široká a silnější u paty, směrem ke špičce se zužuje. Špička je zalomená, což ji dodává odolnost bez ztráty přesnosti. Původně se Honesuki používal k zpracování malých zvířat, jako jsou králíci a drůbež, ale byla vyvinuta i větší verze, Garasuki, která se dobře hodí i na těžší maso. Výška nože u paty umožňuje pohodlnou manipulaci s řezy vyžadujícími změnu směru (např. vyřezávání kůže a masa kolem kloubů) a je také dostatečně silný na to, aby prořízl chrupavku. Hřbet nože lze použít k drcení ptačích kostí, aby bylo možné očistit celou kýtu od masa. Díky tomuto tvaru nůž se velmi dobře ovládá při krájení pohybem "push cut", tj. vedení nože směrem od sebe. Díky zakřivení ostří je velmi efektivní a vhodný pro zahájení řezů, např. při manipulaci s kuřetem.
Honesuki je specializovaný nůž, velmi odlišný od evropských nožů. Řešení, která jsou v něm použita způsobují, že každý, kdo vyzkouší tento tvar (s dobrou oceli), nebude se chtít vrátit k jiným tvarům.