Sujihiki

Sujihiki je nůž specializovaný na krájení a porcování masa. Délka čepele se obvykle pohybuje mezi 21 a 30 cm. Uživatele těchto nožů obvykle volí délky 24, 27 a 30 cm. Od Yanagiby se liší především oboustranným broušením a nižší hmotností. To ale neznamená, že nůž Sujihiki bude lepší na krájení než Yanagiba. Jednostranný nůž bude svou konstrukcí mnohem lepší při plátkování.


Při krájení potravin budete si muset zvyknout na stáčení nože doleva a na jinou techniku broušení. Výroba nože Sujihiki je vzhledem ke své délce něco obtížnější - nerovnoměrně se zahřívá a chladne. Během broušení se může deformovat v závislosti na houževnatosti materiálu. Sujihiki se vyrábí v provedení san-mai a honyaki. Existují vzácné exempláře, jejichž čepel může dosahovat délky 50 cm a více, často pak mají tvar podobný meči - Sakimaru.