Paring

Loupací nůž je jedním ze základních nástrojů v kuchyni. Je užitečný zejména při krájení a loupání malých potravin. Loupací nůž bude dobře spolupracovat s šéfkuchařským nožem, proto bude vhodné se při nákupech zaměřit na tyto dva tvary, poté můžete svou sbírku rozšířit.

Nůž se zahnutou špičkou si oblíbili zejména kuchaři specializující se na francouzskou kuchyni. Používá se mimo jiné ke krájení technikou Tourne, při níž se zelenina krájí na 7 stran, které se na koncích zužují do tvaru elipsy. Slovo Tourne pochází z francouzštiny a můžeme je přeložit jako “obrácený”. Je to technika krájení, kterou se kuchaři učí na začátku svého gastronomického vzdělání. Druhým tvarem je nůž s rovnou čepelí připomínající miniaturní nůž Gyuto. Lze jej použít např. k loupání zeleniny a ovoce (brambory, cibule, česnek, jablka, mango), k odstraňování semínek nebo k vykrajování nežádoucích částí.

Každý tvar nože má své výhody a nevýhody. Výběr nože závisí na tom, k čemu ho budete používat. Pokud potřebujete nůž na složitější zdobení, zvolte model se zahnutou špičkou, v ostatních případech nejlepší bude klasický nůž s rovnou čepeli. Nože Paring jsou obvykle k dispozici v délkách od 6,5 do 10 cm. Námi preferovaná délka je 9 cm.