Takeshi Saji

Mistr Takeshi Saji se narodil v roce 1948 na japonském ostrově Honisu

proslulém svou řemeslnou historií, ve městě Takefu, které po sloučení se sousedním Imadate vytvořilo po roce 2005 město dnes známé jako Echizen. Rodina Saji je již po několik generací známá vynikajícím kovářským uměním, což možná ovlivnilo zkušenosti a titul mistra pana Saji, jehož specialitou jsou jedny z nejlepších loveckých nožů, kuchyňských nožů a bílých zbraní na světě, vyráběné podle nejstarších japonských ručních metod výhradně na zakázku. Kuchyňské nože mistra Takeshiho Sajiho se mohou vzhledem k ruční výrobě minimálně lišit od fotografií.

Každý design je jedinečný, proto jsou nože výjimečné a nenapodobitelné.

K výrobě špičkových nožů používá především jednu z nejtvrdších dostupných ocelí. Jde o rychlořeznou práškovou ocel R2 / SG2, která dosahuje úžasné tvrdosti podle Rockwella HRC 63 +/- 1, což je hlavní důvod výjimečné životnosti čepele. Obdiv si zaslouží i samotné rukojeti a pouzdra.


Mistr Saji si oblíbil vzácné a přírodní komponenty, jako je jelení paroh, kost, Olneya tesota - obecně známá jako železné dřevo. Vyznačuje se překvapivou tvrdostí a poutavou strukturou. To vše je doplněno mistrovským řemeslným zpracováním 7 000 let staré japonské techniky lakování Makie Urushi.

Je třeba dodat, že ruční kování čepelí ve stylu Echizen Echihamono znamená, že žádné nože nemohou být stejné - jako sněhové vločky, které mají své vlastní odlišné vzory a detaily. Důležité je zmínit, že v roce 1994 byl mistrovi udělen titul Dento-Kougeishi, tradičního mistra řemesla, který schválilo japonské Ministerstvo Obchodu a Průmyslu.

  • 1
  • 2