Nakiri

Zelenina a bylinky jsou velmi důležitou součástí každé stravy, protože dodávají našemu tělu vitamíny a stopové prvky, které v mase jakéhokoliv druhu chybí. Proto asi nikoho nepřekvapí, že na krájení zeleniny byl vyvinut specializovaný tvar nože. Jedná se o nůž Nakiri. “Nakiri bocho” v japonštině znamená “nůž na krájení zeleniny”, a jeho historie lze vysledovat až do sedmnáctého století, kdy si vedle nože Deba (jednostranně broušeného nože na zpracování ryb) našly své místo prakticky v každé domácnosti.
Nakiri se vyznačuje obdélníkovou, širokou čepelí (není však tak široká jako u čínského nože) s velmi mírným zakřivením ostří. Nemá špičku, ostří na přední části nože se zvedá v malém oblouku. Standardní výška čepele tohoto tvaru je cca 5 cm, jsou ale výjimky - Nakiri vyráběné mistrem Yoshimi Kato pod značkou manufaktury Masakage, série Koishi je o centimetr širší. Možná nevypadá to působivě (plocha čepele u standardního 16cm Nakiri má plochu kolem 80cm2, zatímco Nakiri Koishi přes 100cm2), ale rozdíl v práci je vidět na první pohled. Šířka Nakiri je důležitá z důvodu funkčnosti. Tvar čepele umožňuje snadnou manipulaci s nakrájenými potravinami, což usnadňuje práci v kuchyni.

Samotná čepel je také navržena pro co nejefektivnější krájení - úzká s velmi vysokým úhlem - proto i tvrdá zelenina (např. syrová mrkev nebo brambory) bude se velmi dobře krájet. Nakiri bude dokonalým doplňkem každé sady nožů, která je sestavena s ohledem na všestrannost.
  • 1
  • 2